SlackList  - Śmietnik - Porterówka


Nalewka Porterówka

Porterowka
Składniki na 2 litry:

2 butelki 0,33 piwa porter Żywiec
100g cukru
130g miodu wielokwiatowego
64g cukru waniliowego
290 ml spirytusu 96%




Sposób przyrządzania:

Piwo należy wlać do dużego garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia, po czym odstawić z ognia. W podgrzanym porterze rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy i miód. Po dokładnym rozpuszczeniu całość jeszcze raz należy podgrzewać przez ok. 2-3 minuty nie dopuszczając do wrzenia. Po ostygnięciu zawartości garnka do ok. 40st C wlewamy spirytus.
Porterówkę trzeba odstawić w dużym naczyniu, a po paru tygodniach zlać z nad osadu i rozlać do butelek, które można zlakować.

Czas dojrzewania:

Wbrew temu co można przeczytać na wielu stronach nie jest to nalewka nadająca się szybko do picia. Ja czekałem rok, aż smak był na tyle scharmonizowany żeby można ją było pić. Robiłem testy i otwierałem butelki po miesiącu i po pół roku, ale zawartość nie umywała się do tego co uzyskuje się np. po roku czekania.

Pliki:
Etykieta - plik z etykietą (1,9MB), jeżeli podoba się komuś moja etykieta tutaj jest wersja bez dolnych napisów, w sam raz do wykorzystania na własnych butelkach.

Rok 2007:
Fotki

c.d.n.


Olek Kwasniewski,  Warszawa , 2006-2007

Grenlandia 2012